Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Gabonasikló tartása

 

A gabonasikló

(Panterophis guttatus guttatus)

 

 A gabonasikló a pikkelyes hüllők rendjének a kígyó alrendjébe, ezen belül a siklók családjába tartozik. Elterjedési területe az Amerikai Egyesült Államok délkeleti része, New Jerseytől Florida déli csücskéig, nyugat felé Texasig. Általában csak 100-150 cm-re nő, de a rekord hossz 182 cm volt. Rendkívül változatos színekben fordul elő. Gyakran található mezőgazdasági épületekben, rágcsálókra vadászva, nevét is innen kapta, gabona illetve kukoricasikló.  Tartása viszonylag egyszerű, kezdő terraristáknak is ajánlott!

 

Tartása:

 

Egy kifejlett párnak 80x40x40 területű terrárium szükséges. Ettől nagyobb terrárium persze csak még kényelmesebb „lakást” jelent nekik. Aljzatnak használható, virágföld, tőzeg, fakéreg és még számos lehetőség közül választhatunk. Minden esetben tegyünk be neki bújóhelyet ,  vizesedényt (akkorát, amibe beletekeredve kényelmesen elfér, mert időnként szeretnek fürdeni), és mászóágat.  A rejtekéül szolgáló hely akkora legyen, amibe ha bemegy, hozzáérjen a teste, 2 falához, mert ez biztonságérzetet nyújt neki.  A mászóágak a sikló testének 2x-es vastagsága legyen. Ez segít a kígyónk vedlésében is.  Ha a terráriumba hátteret is készítünk, ezen is szívesen csúszik a siklónk. Feltétlenül fertőtlenítsünk minden tárgyat, melyet a terráriumba teszünk! Nappal legyen a 26-28 C, este pedig 21-23 C. Ezt elérhetjük megfelelő megvilágítással, watt számot emelve vagy csökkentve. Terráriumunk legyen megfelelően szellőztetett. Díszítéshez használhatunk strapabíró növényeket, műnövényeket. Baby siklóinkat megfelelően szellőző kis dobozban, kis terráriumban tartsuk, papírtörlő aljzattal a legcélszerűbb, ivóvíz mindig legyen előttük!

 

 

Táplálás:

 

Mindig az állatnak megfelelő méretű rágcsálóval etessünk! Baby siklónkat napos illetve szopós egérrel etessük(valaki tücskökkel rovarokkal,de ez hülyeség senki se etesse a fent említett állatokkal csak rágcsálóval). Majd rátérhetünk a pattogós méretre, aztán a felnőtt egyedekre. Etethetünk patkánnyal is, és hörcsöggel, csak az utóbbival vigyázni kell, mert hizlal.  Valaki kis siklóikat heti 2x 1, vagy heti 1x 2 napos egérrel eteti. Felnőtt siklóikat pedig heti 1 felnőtt egérrel.  Néha a változatosság kedvéért megkínálják őket hörcsöggel is. A gabonasiklók nagyon falánk állatok, vigyázzunk a túletetéssel, ez visszahányáshoz vezethet! Ha egy helyen több állatot tartunk, akkor csipeszről vagy külön dobozolós módszerrel etessük, azaz válasszuk el az állatainkat! Etethetünk fagyasztott rágcsálóval is, ilyenkor azt szobahőmérsékletűre vagy testmelegre olvasszuk ki!

 

Nem meghatározás

 

 Siklóink nemét többféleképpen megtudhatjuk.

-Ránézésre, mely elég kis százalékban biztos módszer, a hím farka hosszabb, a farokban rejtőző hemipéniszének köszönhetően. A nőstény farka hirtelen szűkül.

 

- Átvilágítás. Egész kicsi korban a világos színű siklóinkat ha erős lámpafény elé teszzük, a hím siklóban látni lehet a hemipéniszt, pici piros csík formájában.

 

-Kiskorban a kipattintós módszerrel, melyet én személy szerint, csak is hozzáértő személyre bíznék, ugyanis sérülhet a nemi szervük.

 

 

 

-A legbiztosabb módszer pedig a megszondázás. Hím állat esetében a szonda akár 15 farokpalyzs mélységig felcsúszhat, a nőstények esetében 3 farokpajzs mélységig. Ezt is szakemberre bízzuk! Nem megfelelő kezekben, fogamzásképtelenné tehetjük állatunkat, de akár elpusztuláshoz is vezethet.

 

 

 Kis sikló kelése